Potatisvåfflor

Dagens middag blev köttbullar med potatismos och som vanligt blev det potatismos över. Jag har ett par gånger med varierat resultat gjort potatisplättar som kvällsmat men idag ville jag göra något annat. Jag kollade runt en del och funderade lite på att baka frallor med potatismjöl men jag hittade inget bra recept. Efter lite letande hittade jag detta receptet på Coop som såg väldigt lockande ut.

100 gram smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
3 kokta kalla potatisar eller 3 dl kallt potatismos

Smält smöret, blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, ägg och hälften av smöret. Riv i potatisarna eller vispa i potatismoset. Låt smeten svälla i cirka 15 minuter.

Värm upp våffeljärnet och pensla laggen med resten av det smälta smöret . Grädda våfflorna och servera genast, eller lägg dem en och en på galler fram till servering.




Cheesecake med vit choklad

Äntligen påsk och långfredag, bortbjudna till goda vänner till en liten påskbuffé. Det var inte planerat från innan men jag kände att jag ville ha med något som kunde passa bra. Jag gör inte cheesecake så ofta då det blir alltid en massa över, men nu blev vi så många att det kändes helt rätt. Grunden till receptet kommer från Lindas bak- & matskola men då som en pepparkakscheesecake, jag ersatte pepparkakorna med Digestivekex istället och dekorerade med godisägg.

Botten
250 gram Digestivekex
80 gram smör

Fyllning
200 gram färskost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
3 äggvitor

Garnering
Godisägg

Sätt ugnen på 200°, smält smöret och krossa Digestivekexen till smulor. Blanda med smöret och tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)

Grädda botten mitt i ugnen i 7 – 9 minuter och låt den kallna helt.

Vispa grädden och smält chokladen. Blanda färskosten, äggula, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
Bred ut smeten på smulbottnen, låt kakan stå i frysen några timmar. Ta fram den 20 minuter innan servering, dekorera med godisägg eller annan dekoration.




Järpar

Barnen älskar köttbullar, men ibland kan jag tycka det är lite jobbigt att rulla en massa köttbullar. Så idag blev det istället saftiga järpar som serverades med klyftpotatis och champinjonsås. Receptet är ett litet hopkok av de recept jag har för köttbullar med fokus på att minimera antalet ingredienser och kryddor. Så här håller jag mig till salt, vitpeppar och dijonsenap för smaksättningen.

1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 kg köttfärs

Sätt ugnen på 175°, blanda ströbröd, mjölk, senap, sat och peppar i en bunke och låt det svälla ett par minuter. Finfördela färsen i blandningen och rör om så allt blandas. Forma färsen till järpar och stek dem i smör på medelhög värme, stek de runt om tills de får fin färg. Lyft över de i en ugnsfast form och tillaga de färdigt i ugnen, innertemperaturen ska vara 70°.

Servera med valfri potatis och gräddsås med tillbehör.




Tacopasta med ostsås

Återigen hade vi tacos i helgen, oavsett hur lite köttfärs jag steker blir det alltid en del över när alla har ätit sig mätta. Så hur tar man hand om resterna dagen efter? Jag har lite olika recept men jag ville efter eget huvud göra en egen version av tacofärs med rester. I detta receptet väljer jag bort tacosåsen, den ska användas till något annat utan här är det tacofärs, ost och vispgrädde som med hjälp av lite smaksättning blir helt magisk god.

500 gram tacofärs
3 dl visp grädde
100 gram riven ost
1 dl fond av valfri smak

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, när pastan kokats upp värms tacofärsen i en stor stekpanna (jag valde min gjutjärnsgryta). När färsen blivit lite varm och fått lite extra stekyta hälls först fonden i och sedan grädden. Koka upp och rör sedan ner den rivna osten. Sänk värmen och låt rätten sjuda tills pastan är färdig. Bland ner pastan och servera med grön sallad.




Släta bullar, kalljästa

Snart är det fettisdagen och inför det bakade vi idag släta bullar, det blev också provsmakning av semlor på eftermiddagen. Jag har redan ett par olika recept på semlor och släta bullar i bloggen men inget som är helt på kall degvätska. Så här har vi ett recept från Camilla Hamid där degen får jäsa ordentligt och resultatet blir helt underbart smakrika släta bullar som blev lyxigt goda som semlor. Camilla ger även 7 smarta tips för att få extra goda och fluffiga semlor.

Semmelbullar:
50 gram rumstempererad färsk jäst
5 dl rumstempererad mjölk
150 gram mjukt, rumstempererat smör
2 dl vit sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk nymortlad kardemumma
1 tsk salt
ca 14 – 15 dl vetemjöl
1 ägg + 1 msk vatten + 1 nypa salt att pensla bullarna med

Nötig mandelmassa med tuggmotstånd:
200 gram mandelmassa
150 gram rostade & saltade sötmandlar
1 dl farinsocker
1½ dl florsocker
1 dl mjölk
1 nypa salt

Montering & dekoration:
6 dl vispgrädde
florsocker att dekorera med

Smula jästen i en bunke och lös upp i mjölken. Tillsätt därefter smör, vit sirap, mortlade kardemummakärnor, vaniljsocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg, ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.

Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.

Sätt ugnen på 200° (över- och undervärme).

Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.

Bryt ner den färdiga mandelmassan i mindre bitar och lägg i mixern tillsammans med rostade & saltade mandlar, farinsocker, florsocker och mjölk. Mixa ihop detta till en härlig mandelmassafyllning med crunch som är spritsbar. Ha över den i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.

Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.

Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar om du ska spritsa ut grädden annars vispa lite till om klickar ut med sked.

Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyllder du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.




Stekt ris med grönsaker och ägg

Med lite rester i kylen kunde denna lilla smakrika rätt lagas till middag idag, riset blev över sedan igår och övriga ingredienser blev det som fanns i kylskåpet. Strimlade morötter, strimlade sockerärtor, finhacka salladslök och ägg tillsammans med ägg. Enkelt, väldigt gott och nyttigt. Barnen gillade maten delvis så det blev en del kvar att ha med i matlåda till jobbet under veckan.

2 portioner färdigkokt ris
2 morötter
75 gram sockerärtor
2 salladslökar
1 msk japansk soja
1 msk kalvfond
1 ägg

Strimla morötter och sockerärtor och stek de på medelvärme tillsammans med finhackad salladslök. När morötterna börjar bli lite mjuka hälls riset, fonden och sojan och och allt värms ihop. När allt är blanda knäcks ägget över och rör runt tills allt får en krämig konsistens.