Äpplen som behövde tas om hand idag då de började bli lite mjuka blev till underbar äppelpaj. Jag hade inte jättemycket med tid så jag letade direkt efter ett recept där man river äpplena istället för att klyfta de. Frun föredrar pajer med knäckigt skal så detta blev en perfekt kombination och resultatet blev en riktigt god paj. Idag hade jag äpplen av sorten Aroma, en sort vi ofta äter då den balanserar sötman och syrligheten bra. I receptet står det syrliga äpplen så nästa gång ska jag testa pajen med någon annan äppelsort.. Receptet hittade jag efter lite letande på receptbloggen som drivs av Cecilia Båth.
5-6 fasta syrliga äpplen
100 gram smör
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Sätt ugnen på 200 ° och smöra en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tag bort från värmen och rör ner (i angiven ordning) strösocker, ägg, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet, skala äpplena och riv de på den grova sidan av ett rivjärn rätt ner i formen. Fördela de rivna äpplena i botten och bred sedan på smeten. Den var lite trögflytande så jag klickade ut den för att sedan smeta ut den över hela formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills den blir gyllenbrun.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.