Efter rätt många veckor med bra tillgång till rabarber fick vi idag välja att göra en äppelsmulpaj istället, och då blev det en smulpaj med massa smuldeg. Receptet hittade jag efter lite letande på ica.se och den blev verkligen helt perfekt både i smak som konsistens. Med flingsalt både i smuldegen och kryddorna till äpplena blir det en lite mer vuxen smak på pajen som verkligen uppskattades. Nu kommer snart hösten och en övergång till äpplen till pajer, men än så länge finns det lite rabarber att få tag i till pajer och kräm.
Cirka 800 gram äpplen
1 tsk kanel
2 tsk strösocker
1 krm flingsalt (viktigt att det är just flingsalt som används)
125 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
½-1 tsk flingsalt (viktigt att det är flingsalt, om vanligt salt användds minska på ängden)
Sätt ugnen på 225°, skär smöret i mindre kuber och nyp ihop med mjöl och havregryn. Blanda i socker och flingsaltet, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar, blanda de med kanel, socker och flingsalt i en smord form på cirka 28 cm i diameter. Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.