Ibland är det skönt när maten till stor del sköter sig själv i ugnen, idag var hela familjen trött efter barnkalas igår och då passar det extra bra. Här tillagas allt i samma långpanna i slutet med minimal förberedelse och alla smaker går perfekt ihop. Jag valde att ha med rödbetor då hela familjen gillar det, rotfrukterna kan man ju variera lite efter säsong. Receptet kommer från ICA och var med i deras matkassa v. 51 2018, de gör såsen på smetana men jag valde istället att göra en helt vanlig gräddsås att servera till istället.
900 gram fast potatis
3 morötter (jag hade små morötter och valde dubbelt antal)
1 msk olja
salt
peppar
6 rödbetor
400 gram kalkonbröstfilé
100 gram kycklingbacon (jag använde vanligt bacon istället)
2 ½ dl mjölk
2 tsk majsstärkelse
1 dl smetana
1 kycklingbuljong
1 msk kinesisk soja
Sätt ugnen på 225° och sätt in en plåt, jag valde en långpanna. Skär rotfrukterna i tunna skivor, blanda de med olja, salt och peppar. Häll ut rotfrukterna på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen till grönsakerna är mjuka (cirka 25 minuter).
Dela kalkonen i 4 bitar, peppra och linda in kalkonen i baconet. Bryn filéerna runt om i olja i en stekpanna, lägg de sedan på plåten med rotfrukter när det återstår cirka 10 minuter. Stek tills innertemperaturen på filéerna är 72°.
Jag valde mitt vanliga recept på sås att servera till rätten, här följer receptet från ICA med smetana.
Vispa ihop mjölk och majsstärkelse i en kastrull, rör ner smetana och smulad buljongtärning. Låt koka i 2 minuter, rör i såsen då och då. Smaka av med soja, salt och peppar.