Återigen bakas det banankaka hos oss, andelen bananer som barnen äter varierar väldigt vecka från vecka och idag fanns det en del lätt övermogna bananer som skulle tas om hand. Frysen är redan full med infrysta bananer och andra frukter till höstens smoothies så det fick bli en kaka istället. Det här blir den fjärde versionen av banankaka som jag testar, denna gången kommer receptet från bloggen Baktokig.
150 gram smör rumstempererat
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 mogna bananer
½ dl starkt kallt kaffe
Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform på 1 ½ – 2 liter. Vispa smöret med strösocker och vaniljsocker, knäck ner ett ägg i taget. Fortsätt sedan vispa ett tag så det blir lite fluffigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en annan bunke och sikta i det i smeten, mosa bananerna och häll i de tillsammans med kaffet. Vispa så det blir en jämn smet, den blir lite fast så det är lättare att sleva ur den än att hälla den i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40 – 45 minuter, kolla med en provsticka, den ska vara lite geggig i mitten när den är klar.