En klassisk småkaka som alla nog har sitt egna recept på för att få den absolut godaste bondkakan. Här är mitt recept som både blir goda kakor men som även är lätta att baka ut och få degen att hålla ihop.
5 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
100 gram hackad mandel
200 gram smör (rumstempererat)
Rör smör, socker och sirap till en jämn smet, blanda bikarbonatet med vatten i en liten skål. Blanda i mandel, mjöl och bikarbonaten (rör i skålen så bikarbonatet blandas med vattnet). Kör med elvisp tills det bildas små klumpar (1 – 3 minuter) och tryck sedan ihop degen till en klump.
Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en rulle (4 – 5 cm i diameter). Rulla in de i plastfolie och låt vila i kylskåp i 2 timmar (de ska vara hårda men ändå gå att dela lätt med kniv).
Sätt ugnen på 200° och ta fram rullarna, skär med vass kniv ½ cm tjocka skivor (0,3 – 0,5 fungerar bra, viktigast att alla är lika tjock för att få en bra gräddning)
Grädda mitt i ugnen i 5 – 7 minuter tills de får fin färg, låt de svalna innan de paketeras.