Dags att testa lite ny mat där jag går på kunskap om smaker och vad som fungerar ihop, grunden är strimlat biff som lika gärna kan användas i en stroganoff. Till det kom det slantade morötter, gul lök och kvartade champinjoner och för att få till smaken blev det lite lingonsylt i såsen och hackad dill. Som vanligt blev det min gjutjärnsgryta som jag använde, innan jag började laga mat ”på riktigt” använde jag den aldrig, numera används den varje helg och ofta lagas både lördagens och söndagens middag i den. Idag fick maten ta tid med, inget roligt väder att vara ute i och inget i övrigt planerat än familjetid, fick hjälp av yngsta dottern med de ugnsrostade rotfrukterna vi hade till. Jag älskar när de hjälper till, det var så jag och min yngre bror startade vårt intresse för matlagning och bakning.
500 gram strimlad biff
2 morötter
300 gram färska champinjoner
1 gul lök
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
2 msk lingonsylt
20 syltlökar
Hacka löken fint, kvarta champinjonerna och slanta morötterna, värm olivolja i en gjutjärnsgryta (eller stekpanna) och stek löken tillsammans med champinjonerna tills löken blivit mjuk och champinjonerna släppt större delen av vätskan. Lyft upp champinjoner och lök och häll i lite ny olivolja, fräs kött och de slantade morötterna på hög värme tills köttet fått fin färg, häll tillbaka champinjoner och lök tillsammans med crème fraiche och vispgrädde. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt grytan reducera till lagom konsistens, häll i dill, lingonsylt och syltlök och låt det koka med i slutet. Smaka av med salt, peppar och servera med ugnsrostade rotfrukter eller ris.