Jag gillar potatisgratäng men har haft svårt att få till en god krämig och välsmakande potatisgratäng, jag har testat många olika recept och varianter utan att hitta rät. Jag har testat att göra potatisgratäng med mjölig potatis och med fast, jag har testat koka potatisen i mjölk/grädde innan gratängen tillagas i ugnen, jag har testat med massa olika kryddor, jag har testat med rå lök och stekt lök.
På prov testade jag idag att skala tillbaka potatisgratängen och göra en med bara grund ingredienserna, då hände något… Smakrik, krämig, fast i formen och nästan till 100 % perfekt. Idag testade jag med fast potatis då jag ville ha en gratäng som håller ihop, en mjölig potatis tycker jag ger en mer flytande eller kanske geggig potatisgratäng.
1 kg fast potatis
1 gul lök
5 dl grädde
Sätt ugnen på 225°, ta fram en ugnsform på cirka 20 x 30 cm, min var lite mindre men har höga kanter så det blev bra ändå. Skala potatisen och skiva den i mandolin eller för hand (potatisen jag köpte var odlade lokalt och så fina i skalet att jag skivade de med skalet på). Hacka löken lite slarvigt mellangrovt, varva sedan potatis och lök i formen. Börja med potatis och sluta med potatis, salta mellan varje lager. Häll på grädden och grädda potatisgratängen mitt i ugnen i 45-50 minuter, kolla med en provsticka så potatisen är färdig. Om ytan blir för mörk kan man lägga på en aluminiumfolie över i slutet av tillagningen.