Ett nytt försök att baka bröd på ett recept som jag själv har kommit på resulterade idag i väldigt goda fluffiga tekakor. Receptet är väldigt enkelt och följer de saker jag har lärt mig under åren som jag har bakat lite olika bröd.
Välj mjöl med bra jäskraft – här har jag använt vanligt vetemjöl special.
Baka med kall degvätska – istället för att smälta smöret knådas rumstempererat smör in i degen.
Låt degen jäsa längre – mer smak och karaktär från jästen kommer fram om man låter degen jäsa i rumstemperatur (eller över natten i kylskåpet)
Var rädd om jästen – saltet ska hällas i sist för att degen ska jäsa så bra som möjligt
Väg ingredienserna – speciellt mjölet kan vara svårt att få rätt mängd med dl-mått

500 gram vatten
50 gram jäst
1200 gram vetemjöl special
150 gram smör, rumstempererat
125 gram strösocker
18 gram salt

Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i mjöl, smöret i mindre kuber och sockret, knåda degen i cirka 10 minuter. Häll i saltet och knåda i ytterligare 5 minuter, täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen tills den är cirka ½ cm tjock. Stansa ut tekakor och placera på plåt med bakplåtspapper. Sprinkla vetemjöl över och nagga med en gaffel rätt igenom och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° och grädda tekakorna mitt i ugnen i 7-8 minuter, låt de kallna på galler.