Extra lyxiga chokladmuffins med smält choklad i smeten och toppade med smält choklad och strössel blev eftermiddagens mellis här hos oss. Barnen var med under hela baket från att lägga i ingredienser i vispskålen, hälla smeten i formar, smaka på smeten, dekorera med strössel och provsmaka. Helt underbart när man kan baka tillsammans med barnen och de till och med frågar efter att få vara med, inget tjat från min sida utan helt av deras egna vilja. Receptet kommer från Coop och resultatet blev verkligen lyxigt och gott. Jag hade ingen mjölkchoklad hemma utan toppingen är istället bakchoklad med 55 % kakao.
100 gram mörk choklad (jag valde choklad med 70 % kakao)
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
Topping
200 gram mjölkchoklad (jag använde 100 gram bakchoklad med 55 % kakao)
Strössel/non stop eller färska bär.
Sätt ugnen på 200°, smält chokladen till smeten i vattenbad eller i mikrovågsugn, vispa smör och strösocker smidigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg. Blanda de torra ingredienserna och blanda i de i äggsmeten tillsammans med den smälta chokladen.
Klicka ner smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter, kolla med provsticka så de är klara.
Låt de svalna helt innan toppingen ska fixas.
Smält chokladen till toppingen i vattenbad eller i mikrovågsugn och fördela den över toppen på varje muffins, strössla med valfritt strössel, non stop eller färska bär.