Dags för årets första födelsedag och jag fick fria händer att baka vad jag ville, valet blev att baka en lite mindre tårta då det bara blev vi fyra i familjen och satsa på smaker som födelsedagsbarnet gillar – Choklad och jordgubbar. Botten gjordes på receptet 3-lika som jag brukar, den fylldes med jordgubbar och chokladfluff och fick lite chokladglasyr på toppen och avslutades med lite spritsad grädde. Inspirationen till tårtan kommer från Tårtmakartösen och där hittade jag en hel del andra tårtor att inspireras av. Om det är något jag inte är bra på att göra så är det just tårtor, det blir oftast samma tårta flera gånger med samma fyllning och bara lite ändrad dekoration. Vi bakar inte så många tårtor på ett år så jag får inte massvis med övning heller, men ju fler jag bakar desto mer snappar jag upp och lär mig.
Tårtbotten enligt recept 3 lika jag gjorde en tårta med en diameter på 18 cm på 3 ägg
Fyllning enligt recept på chokladfluff + skivade jordgubbar
Chokladglasyr
140 gram choklad (jag valde 70 % bakchoklad)
Cirka 1 dl grädde
3 dl vispgrädde
Baka gärna tårtbotten en dag innan tårtan ska serveras enligt receptet, låt den svalna ordentligt och skär den sedan i tre lika höga delar. Chokladfluffet måste med göras dagen innan då det ska stå kallt i 6 timmar innan man kan vispa det.
Sätt en klick chokladfluff på tårtfatet och se till att nedersta delen av tårtbotten sitter ordentligt fast. Bred på chokladfluff och fördela jordgubbarna över fluffet, lägg på nästa del av tårtbotten och upprepa processen. Lägg på sista delen av tårtbotten och fördela kvarvarande chokladfluff på toppen och sidorna av tårtan. Sätt in den i kylen under tiden du gör chokladglasyren.
Smält chokladen i antingen vattenbad eller mikro, värm grädden försiktigt i en kastrull på spisen. Grädden ska inte koka utan bara bli varm, tag bort kastrullen från plattan och stäng av den. Häll i den smälta chokladen och rör om tills grädde och choklad har blandats ordentligt. Eventuellt kan du hjälpa till lite med eftervärmen på plattan.
Låt chokladglasyren kallna lite innan den hälls i mitten av tårtan och sakta fördelas över toppen av tårtan. Sätt tillbaka tårtan i kylskåpet så glasyren hinner svalna ordentligt innan grädden spritsas på.
Vispa grädden lite lagom, det är lättare att spritsa grädde som inte är för hårt vispad och spritsa valfritt motiv på tårtan.