Inget till matlådan imorgon och sent hem från jobbet, vad gör man då? Jag fick lite snabbt kolla vad som fanns i kylskåp och frys och resultatet blev denna blomkålsgratäng som kommer ätas med lite stekt korv imorgon till lunch på jobbet. Basen är väldigt enkel då det bara är blomkål, mjölk, mjöl och salt i den, som ersättning till en potatisgratäng som ibland kan bli lite för mycket passar denna enkla gratäng perfekt.
½ blomkålshuvud
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 175° och dela blomkålen i mindre buketter, koka de i vatten i 5 minuter och häll sedan av de i ett durkslag. Blanda mjölk och mjöl och koka upp det tills det tjocknar lite, häll blomkålen i en gratängform, salta och peppra innan såsen hälls över. Om den inte täcker kan du hälla på lite mer mjölk över.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter, tills gratängen får fin färg.