Juldagen och dags att börja laga vanlig mat igen efter frossan det blir varje år även om man innan säger att man ska minska ner på julbordet. För att göra det lätt för mig valde jag att slänga ihop en falukorvsgratäng, där pastan kokas färdig i gratängen tillsammans med korven. Smaken kommer till huvuddelen från bacon och osten där jag valde en blandning av gräddost och cheddar för att piffa till det hela lite. Barnen gillar inte vanlig gratinering med osten på gratängen så jag blandade i osten i grädden innan den hälldes i.
600 gram falukorv
400 gram pasta av valfri sort
3 dl grädde, jag tog matlagningsgrädde då det var det jag hade hemma
1 paket bacon
Cirka 200 gram riven ost
Sätt ugnen på 175°, koka pastan 3 minuter kortare än angivet på paketet. Dela bacon i cm stora skivor som steks i en torr stekpanna, när de fått fin färg hälls bacon och fettet från pannan ner i en gratängform. Skär falukorven i strimlor och häll i de i gratängformen, värm grädden tillsammans m ed osten under omrörning. När pastan kokat färdigt hälls den i formen, rör om ordentligt så allt blandas och sedan hälls grädden över.
Grädda den färdig i ugnen i 15-20 minuter (pastan ska få lite färg och grädden ska ha tjocknat och gått in i pastan.