Söndagsmiddag där resterna packas i matlådor att ta med till jobbet under den kommande veckan och denna veckan blev det fläskfilé i ugn med stekt potatis. Allt började med att vi fick ta i lite större fläskfiléer som var menade att söljas till restauranger. Med en fläskfilé på 1,3 kilo blir man tvungen att plocka fram den största ugnsfasta formen vi har för att få plats med allt. Rätten skulle kunna göras i en står gjutjärnsgryta med men jag valde att tillaga den i en ugnsform istället. Här blandar jag ingredienser som jag vet fungerar tillsammans och låter köttet och såsen bli färdig i ugnen efter bara lite förarbete.
1 fläskfilé
1 gul lök
1 förpackning bacon
150 gram champinjoner
5 dl vispgrädde
2 msk fond
2 tsk majsstärkelse
Sätt ugnen på 225° och hacka löken fint och stek den i smör tills den börjar bli lite mjuk, halvera eller kvarta champinjonerna under tiden. När löken är klar läggs den åt sidan och champinjonerna steks i torr stekpanna så de kan släppa så mycket vätska som möjligt. Under tiden delas baconet i 4 delar på cirka 3-4 cm vardera. När champinjonerna är färdiga blandas de med löken och baconet steks i samma stekpanna. Under tiden som baconet steks putsas fläskfilén och sedan skärs den i bitar på 1-1½ cm. När baconet börjar få lite färg lyfts det ut och fläskfilén steks i omgångar på hög värme för att få lite stekyta. Efterhand som fläskfilébitarna blir färdiga placeras de i botten på den ugnsfasta formen, när alla bitar fläskfilé är stekta och täcker botten på den ugnsfasta formen hälls blandningen med bacon, champinjoner och lök över fläskfilén. Blanda ihop vispgrädde med fond, salt och peppar och vispa sedan ner majsstärkelsen innan allt hälls i den ugnsfasta formen.
Sätt in formen i ugnen och låt den tillagas i 20-25 minuter, serveras med valfri potatis och svartvinbärsgelé.