Söndagsmiddag och en maträtt som helst ska kunna användas till matlådor under veckan som kommer kan vara en utmaning. Med denna rätten blev det istället en utmaning att få ihop till mer än två matlådor, hela familjen gillade denna och det blev inte så mycket kvar när alla var mätta och belåtna. Jag anser att det inte är något problem, bättre att familjen äter ordentligt av det jag lagar, det finns matlådor i frysen och jag kan alltid slänga ihop något i mitten av veckan för att vara på den säkra sidan. Receptet hittade jag på Victorias provkök och rätten serverades med ugnsrostade rotfrukter, lingonsylt och inlagd gurka.
600-700 gram fläskytterfilé
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3 dl crème fraiche
1 msk soja
1 ½ msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 krm sambal oelek
1 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 200°, bryn fläskytterfilén runt om i en stekpanna med smör tills den fått fin stekyta, Hacka lök och vitlök, ha i ett par klickar smör i samma stekpanna som fläskfilén stektes i. När löken börjar bli genomskinlig hälls övriga ingredienser i förutom vetemjölet. Koka upp under omrörning till en sås och red med lite vetemjöl om du vill ha en krämigare konsistens på såsen. Häll sedan såsen över fläskfilén och sätt in formen i ugnen i cirka 30-40 minuter, Innertemperaturen ska vara 65° på tjockaste stället i filén när den är klar.
Ta ut formen ur ugnen och låt köttet vila ett par minuter innan det skärs upp, lägg sedan tillbaka det i såsen. Serveras med ugnsrostade rotfrukter av eget urval eller annan potatisrätt.