Priserna överlag ute i butikerna fortsätter att vara höga och bröd är nu riktigt dyrt att köpa, barnen i familjen gillar att äta smörgås till frukosten vilket innebär att jag köper bröd varje vecka. Jag kommer att försöka få de att testa lite nya sorters limpor och även lite frallor och andra sorters småbröd. De gillar även rostbröd så jag har ett par recept liggande som jag kommer att testa och se om jag kan få till ett riktigt bra rostbröd. Detta recept har jag haft liggande ett tag men idag när jag ändå slutade lite tidigare slängde jag ihop de för att kunna ha nybakade färska frallor till frukosten imorgon. Receptet kommer från Victorias provkök
50 gram jäst
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
½ dl naturell rapsolja
2 tsk salt
½ dl sirap
1 ägg
13 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, värm mjölk, vatten och olja tills det blir fingervarmt (max 37 °), häll över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan sirap, ägg, rör om och tillsätt vetemjöl, lite i taget tills du fått en fin deg, knåda degen cirka 5 minuter, häll i saltet och knåda sedan i ytterligare 5 minuter i maskin tills du får en smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 30-40 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i lagom stora delar, forma till runda bröd och doppa ovansidan i lite mjöl. Låt jäsa cirka 30 minuter och snitta sedan ytan lätt med en vass kniv eller ett rakblad. Bara någon millimeters snitt.
Sätt in bröden i ugnen 225 ° över och undervärme 11-13 minuter. Men håll koll på bröden för ugnar är olika och bröden kanske olika stora