Ibland bakar jag bröd i brödform, ibland i min gjutjärnsgryta, ibland i kuvertform och ibland i långpanna av något slag. Jag har redan gjort brytbröd i långpanna och nu testar jag ett nytt recept på frallor i långpanna. De ska användas på frukosten under kommande vecka och om jag inte har fel vill barnen nog smaka på de till söndagsfrukosten. Receptet kommer från bloggen Baka med Frida, resultatet blev ordentligt tilltagna frallor som jäst ihop som de ska göra enligt receptet.

50 gram jäst
5 dl rumsvarmt vatten
100 gram rumsvarmt smör
2 msk honung (eller ljus sirap)
14 dl vetemjöl special
½ tsk salt

Lös jästen i vattnet i en bunke och tillsätt de resterande ingredienserna (inte saltet direkt). Arbeta ihop en smidig deg med maskinen, när degen gått ihop häller du i saltet och fortsätter knåda med maskinen ett par minuter till. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 30 (jag gjorde 24 frallor) jämnstora bitar (väg för mer exakta bitar) och rulla varje bit till en tight boll. Lägg alla bollar på en bakpappersklädd plåt, lägg dem ganska tätt så att de jäser ihop. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° och pensla bröden med lätt uppvispat ägg. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter (tills det blivit gyllene på både yta och undersida).

Tag ut och låt svalna innan du bryter det i bitar.