Ett nytt försök att använda torrjäst i bakning idag blev dessa frallor som jag hittade på Fredriks fika när jag sökte efter brödrecept. Förra gången följde jag råden som finns med på paketen och fick då en limpa som inte jäste så mycket som jag hade hoppats. Nu följde jag istället Fredriks anvisningar och fick frallor som jäste riktigt bra och som blev riktigt fina. Jag gillar frallor som är lite större så istället för 24 frallor som det är i receptet gjorde jag 12, precis lagom för en plåt.
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
1 påse torrjäst (12 gram)
2 msk rapsolja
1 msk honung eller ljus sirap
1 tsk salt
13 dl vetemjöl special
Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm till cirka 40 grader (torr jäst kan ha varmare degvätska än färsk jäst). Häll i degvätskan i en bunke och därefter jästen, rör om tills jästen lösts upp sig. Tillsätt rapsolja, honung, salt och vetemjöl. och arbete dagen i cirka 10 minuter med maskin (dubbla tiden för hand). Täck bunken med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i 40 minuter.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den, dela den sedan i det antal frallor du vill göra. Runddriv frallorna så de blir lite spänst i degen och placera de på plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i 40 minuter, sätt ugnen på 250° en kvart innan frallorna jäst klart.
Strö över vetemjöl på toppen och snitta varje fralla, grädda sedan mitt i ugnen i cirka 10 minuter. låt de svalna på galler.