Att få till frasiga frallor är näst inpå omöjligt, detta är ett försök som blev relativt bra med en frasig skorpa och mjukt inkråm. Receptet som jag testade denna gång kommer från bloggen Sara bakar som driver bageriet Solhaga Stenugnsbageri i halländska Slöinge. Receptet gav fina runda frallor som penslades med vatten och doppades i vallmofrön och när de tog slut även sesamfrön. Jag testade att grädda de som Formfranska med frasigskorpa som jag bakade för ett par veckor sedan. Genom att ha en form med kokande vatten i botten får man en ångfunktion även i en vanlig ugn och det ger lite mer knaprig skorpa.

700 gram vatten
50 gram jäst
2 ägg
1300 gram vetemjöl special (vetemjöl enligt receptet men jag valde att baka med vetemjöl special)
25 gram salt
25 gram strösocker
25 gram smör

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i 5-10 minuter, sedan lite snabbare med saltet tills du har en blank och smidig deg, Gör glutenprov, ta en klump deg och se om du kan dra ut den till en mycket tunn hinna.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i bitar på cirka 70 gram, runddriv de till frallor.

Du formar biten med ena handen genom att först pressa ganska hårt för att få till den runda formen, men sedan lätta på trycket när du spänner upp det allra sista. Det är en konst att få en riktigt slät yta på en spänd bulle, man får inte hålla på för länge för då blir ytan skrovlig

Sara Wennerström – Sara bakar/Solhaga Stenugnsbageri

Spraya den släta ovansidan med vatten och doppa i vallmofrön (jag fick slut på frön och det fick bli sesamfrön på de sista). Lägg de på plåtar med bakplåtspapper, lämna ordentligt med utrymme för jäsningen. Låt sedan jäsa i ett slutet och varmt rum, gärna med en skål hett vatten för att tillföra fukt som hindrar ytan från att torka ut.

Alternativ 1: Sätt in i ugnen på 260°, spruta in vatten innan du snabbt stänger luckan. Vrid ner termometern till 240° och baka till fin färg och skorpa, omkring 10 minuter. Baka gärna lite längre än du tror för att få dem så frasiga som möjligt. Ta ut och låt svalna på galler utan duk

Alternativ 2: Sätt en ugnsfastform på botten av ugnen samtidigt som du värmer ugnen till 260°, koka upp ett par deciliter vatten som hälls i formen, sätt sedan in första plåten och stäng luckan. För min del räckte vattnet till alla 4 plåtarna, eventuellt kanske man får hälla på lite mer mot slutet. Baka frallorna tills de har en fin färg, cirka 10 minuter och låt de kallna på galler utan bakduk.