Jag hade inte tänkt baka i värmen idag, men jag kände att jag behövde något gott bröd att ha med till frukosten på jobbet i kommande vecka, Färgen på frallorna blev lite mesig, men de smakade väldigt gott och det är ju inte fel. Jag känner att jag måste komma igång med brödbak för att få lite bättre resultat.
50 gram jäst
10 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
3 msk rapsolja
7 dl rågsikt
17 – 18 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl (lite i taget). Knåda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Dela degen i två bitar, rulla ut båda bitarna till längder, ca 40 cm långa. Dela längderna i 12 bitar per längd. Lägg degbitarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250° och grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 10 minuter.