En härlig kombination som jag gillar nu när hösten börjar göra sig påmind är en smulpaj med hallon och blåbär. Extra kul om det är egenodlade eller egenplockade bär. Receptet kommer denna gången från Mitt kök och görs på frysta bär, perfekt att använda de sista bären från förra året. En helt vanlig enkel smulpaj på strösocker, vaniljsocker, smör och vetemjöl med potatismjöl och strösocker till bären.
300 gram frysta hallon och blåbär
1 ½ mska potatismjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 gram smör
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 225°, lägg bären i en ugnsfastform, häll på potatismjöl och 1 msk strösocker, blanda ordentligt och sprid bären i ett jämnt lager. Arbeta samma strösocker, vaniljsocker och smör, tillsätt sedan vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en smulig deg som fördelas över bären. Grädda pajen i cirka 20 minuter.