Ibland är det gott att ha lite rester i kylskåpet som man lite snabbt kan slänga ihop till en sallad, vi gillar att ha kött i våra sallader som vi tar med till jobbet och vad passar bättre då än härligt saftig kyckling i småbitar att blanda i salladen. Perfekt om man inte har chans att värma maten där man för tillfället jobbar eller om man är på resande fot och bara vill ha en snabb rätt att äta vid en paus i körningen. Receptet kommer från Klara och magen och resultatet blev en saftig och välsmakande kyckling,
1 hel kyckling
1 dl vatten
1 hel lök
3 msk oregano
3 msk basilika (torkad)
3 msk gurkmeja
2 tsk havssalt
3 tsk granulerad vitlök (valda att ha i vitlöksklyftor istället)
Sätt ugnen på 125°, lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta. Skala löken och klyfta den, jag hade ett par morötter kvar i kylskåpet som delades i bitar och följde med i gjutjärnsgrytan, jag valde bort granulerad vitlök och hade istället i vitlöksklyftor, jag hade ingen gurkmeja hemma utan kryddade bara med oregano, basilika och havssalt. Häll vattnet i botten av grytan, sätt in en termometer intill benet i en av kycklingens största delar. Enligt receptet skulle köttet ha 72° men jag valde att köra det till 82° istället för att vara på den säkra sidan. Sätt på locket och placera gjutjärnsgrytan i ugnen. När termometern anger måltemperaturen tar du ut gjutjärnsgrytan och kontrollerar att du har samma temperatur på fler ställen på kycklingen.
Ta ut kycklingen ur gjutjärnsgrytan och låt den svalna i 30 minuter innan den delas i lagom bitar att ha i sallad.