Första receptet för 2024, vi skulle haft fläskfilé till nyårsmiddagen men ändrade oss till kalkon när vi fick tag i fint lokalproducerat kalkonkött. Så den extra stora fläskfilén vi hade i frysen blev istället vår lördagsmiddag. När jag tillagar fläskfilé vill jag tillaga den så smakerna verkligen kommer fram, det är ju en av de bättre bitarna på grisen. Vi äter inte fläskfilé ofta men ibland är det kul att göra något extra, denna gången blev det ett recept där kött och potatis tillagades tillsammans i ugnen. Receptet hade lite sommar känsla med bara en kall sås till, jag valde att göra en ordentlig gräddsås med champinjoner till. Receptet kommer från Coop och är upplagt av Lena Söderström, kolla originalreceptet för sommarversionen med jordgubbssallad.

600 gram fläskfilé (vår vägde 1,2 kg och fungerade lika bra)
Syrad grädde till serveringen
2 msk muscovadosocker
1 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
½ tsk cayennepeppar
2 msk neutral olja

1 kg färsk potatis (jag valde fast potatis)
1 hel vitlök
2 ½ msk olivolja
1 msk flingsalt

Putsa fläskfilén fri från senor, sätt ugnen på 225° och blanda ihop alla torra ingredienser till kryddrubben i en bunke och vänd runt köttet. Häll i oljan och massera in kryddorna ordentligt. Låt vila till stekning.

Kvarta alternativt halvera potatisen och dela vitlöken i klyftor. Vänd runt potatis och vitlöksklyftor i olja på en plåt med bakplåtspapper. Salta och rosta mitt i ugnen 15 minuter. Lägg fläskfilén i en upphettad stekpanna och bryn till fin färg runt om. Vänd ofta, sockret gör att det lätt kan bli bränt.

Sänk ugnen till 175°, lägg köttet på plåten bredvid potatisen. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 70°, cirka 20 minuter.
Låt vila 10 minuter innan det skärs upp i skivor.