Lördag och dags att laga något annat än pasta och andra favoriträtter, hade fått tag i en fin fläskkarré som skulle vara basen i maträtten men hade inget bra recept. Jag kollade runt på lite olika alternativ och efter en stund hittade jag ett på bloggen Kökspigan i Bergslagen som driva av Therese Thelin ett recept som såg intressant ut. Här steks fläskkarrén snabbt på hög värme i pannan innan den tillagas klart i ugnen, i formen hälls det som sedan blir grunden i såsen. Massvis med smak från köttet som sedan kokas ihop och koncentreras samtidigt som såsen reduceras till önskad konsistens. Hela familjen gillade rätten och barnen tog till och med 2 portioner och åt upp nästan allt, hos oss är det ett mycket bra betyg.
1 – 1 ½ kg fläskkarré i bit
Svartpeppar
Salt
Vitlökspulver
Grillkrydda
Kebabkrydda (jag valde bort denna)
1 msk honung
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 ½ msk oxfond
1 tsk soja
1 tsk honung
½ dl vispgrädde
Maizena mjöl + en skvätt vatten
Sätt ugnen på 150°, putsa fläskkarrén fri från hinnor, krydda rikligt med salt, peppar, vitlökspulver, grillkrydda och kebabkrydda. Gnid in kryddorna i köttet med hjälp av honungen, bryn runt om i en stekpanna tills den får en fin yta, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten, lägg där efter ner den i en rymlig ugnsfast form.
Skala vitlöken, krossa den och lägg ner i ugnsformen, blanda samman vatten, fond, soja och honung och häll ner i formen.
Ställ in mitt i ugnen till en innertemperatur på 70-75°. Ta ut och linda in i folie och låt vila medans du reder av såsen.
Sila skyn från ugnsformen och koka upp i en kastrull, häll ner vispgrädde och låt sjuda en stund. Red av med maizena till önskad konsistens och låt sjuda i minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet i tunna skivor och servera med såsen och potatis!