Lördag och säsongens första julmarknad skulle besökas under dagen, vi ville invänta till lite senare på eftermiddagen då det blir så mycket mysigare i mörkret med massa tända lampor. Förmiddagen gick till att första sätta en deg till saffransbullar i långpanna och därefter göra denna rätt. Receptet kommer från City gross, jag valde att göra två ändringar i receptet – jag hade lite rödbetor hemma som fick vara med i formen med morötterna, ingen i familjen gillar couscous så det blev potatisklyftor till maten
2 msk olivolja
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
500 gram fläskytterfilé
500 gram morötter
2 rödbetor
3 msk smör
2 msk hackad timjan
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 200 °, rör samman marinaden (olja, soja, honung och balsamvinäger) i en plastpåse, skala och pressa vitlöken. Lägg i fläskytterfilén och låt den marinera i minst 10 minuter (gärna längre).
Tvätta och klyfta morötterna, lägg dem i en ugnsfastform (skala och skär rödbetorna i bitar och blanda med morötterna). Blanda smör, timjan, pressad vitlök, salt och peppar som sedan klickas ut över morötterna.
Hetta upp en stekpanna med lite olja och smör, bryn köttet så det för en fin stekyta. Lägg fläskytterfilén på morötterna och tillaga rätten i ugnen i cirka 20-25 minuter.
Servera med klyftpotatis, sallad och crème fraiche som kall sås.