image_print

Detta blev ett prov av en rätt jag har hade tänkt laga till en söndagsmiddag framöver, familjen älskar kyckling och jag gillar när det är rätter som sköter sig själv i ugnen utan tillsyn. Vi hade alla ingredienserna hemma men till middag blev det istället biffar på viltfärs så denna rätt provlagades nu på kvällen och blir matlådor i veckan. Doften som spred sig här hemma när rätten gick in i ugnen var obeskrivlig och när jag delade upp kycklingen smakade jag på den och den var verkligen perfekt i smak. Grönsakerna som har fått både en fin stekyta och smaker från kycklingen var även de underbara. Receptet kommer från Zeinas kitchen och detta kommer att lagas fler gånger.

1 stor kyckling (cirka 1 ½ kg)
Marinad till kycklingen
2 dl ketchup
1 msk soya
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk Garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl apelsinsaft (från färsk apelsin)
3 msk citronsaft
1 msk torkad persilja

Grönsaksbädd
1 kg potatis, gärna färskpotatis
15 champinjoner
2 vitlökar, delade på mitten
10 steklökar, skalade
15 minimorötter (jag hade bara vanliga morötter som jag skar i stänger)
75 gram smör
3 msk olivolja
1 msk örtsalt (eller vanligt salt)
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (går även bra med torkade örter)

Blanda alla ingredienser till marinaden och massera in den i kycklingen, låt ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175°, gör en bädd av morötter, champinjoner, potatis, steklök, vitlök, timjan eller rosmarin i en plåt med hög kant. Lägg smörklickar över grönsakerna och och ringla över olivolja. Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna och placera plåten mitt i ugnen och låt den sakta tillagas i cirka 2 timmar.