Enligt texten i receptet jag hittade på ICAs hemsida så är detta ett recept från 50-talet, det enda som i texten får mig att ana att det stämmer är avsaknaden av modernare kryddor. Här är det salt, peppar och hönsbuljongtärning som sätter smak på hela rätten. Men vilken upplevelse, perfekt mjukt och saftigt kött, en sås som lyfter rätten till en helt ny nivå, till detta stekta småpotatis, inlagd gurka och hemgjord svart vinbärsgelé. Man får räkna med att rätten tar lång tid att göra, men den sköter sig mestadels för sig själv i ugnen.
1 hel färsk kyckling
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
Salt
Peppar
3 dl vispgrädde
2 tsk svart vinbärsgelé
2 tsk majsstärkelse
Sätt ugnen på 225°, placera kycklingen i en ugnsfast form och krydda med salt och peppar. Sätt i formen i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills kycklingen fått fin färg. Sänk till 150°, ta ut formen och häll vatten i den och smula i buljongtärningen. Sätt in formen i ugnen och låt kycklingen stå tills innertemperaturen är 82° vid innerlåret (cirka 1 timme). Ös kycklingen ett par gånger under tiden den tillagas.
Sila buljongen från formen i en kastrull, koka ihop buljongen i cirka 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare 20 minuter. Vispa ner gelé och smaksätt med salt och peppar.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten, häll i redningen och koka upp under omrörning.
Skär ut kycklingfiléerna och låren från skrovet, skiva ner dessa bitar och plocka sedan bort så mycket kött du kan från skrovet.
Servera med kycklingen med såsen, potatis, kokta morötter, inlagd gurka, svart vinbärsgelé och en enkel sallad.