Jag själv använder inte senap, men delar av övriga familjen gör det, framför allt till korv med bröd. Jag har en längre tid varit sugen på att göra egen senap, det verkar inte så svårt när man läser receptet. Tanken är att kunna ha en egen julsenap på julbordet, men för att komma dit måsta jag lära mig grunderna. Receptet är en nerbantning av ett recept jag har hittat när jag började leta efter hemgjord senap och kommer från Petersborgs gård lyssna även på P4 Meny som har gjort ett reportage på Petersborgs gård. Första försöket blev en grovmald senap med 50 % gula senapsfrön och 50 % bruna, jag får nog göra några till försök då den blev väldigt stark i smaken. Styrkan satt som tur var inte kvar allt för länge utan försvann rätt fort, enligt uppgift både i P4 meny och i receptet så är styrkan störst precis när senapen är ny för att sedan minska.
30 gram gula senapsfrö
30 gram bruna senapsfrö
60 gram vatten
25 gram vinäger
40 gram strösocker
Börja med att mala senapsfrö i en mortel, ta lite i taget. Enligt poddavsnittet kan man även mala senapsfröna i en kvarn men jag ville inte använda min kaffekvarn till senapsfrö. Det gick relativt lätt att mala i morteln, kanske skulle jag behövt en större mortel men slutresultatet blev riktigt bra. Värm vatten till cirka 70 ° och blanda i det i senapsfröna, rör om och känn hur doften från senapen ändrar karaktär och blir starkare. Låt senapen dra ett par minuter innan du häller i vinägern, det är i detta skedet som styrkan på senapen bestäms. Senapsfröna reagerar i vatten och ämnet sinigrin bildas, när du häller i vinägern stannar processen upp och den styrka senapen har i det ögonblicket blir slutresultatet. För att få en lite sötare smak på senapen går det åt relativt mycket socker, sockret gör även senapen fastare. När allt är blandat är det dags att hälla upp senapen på burk och sätta på locket, för att hållbarheten ska bli lite bättre kan man kyla ner burken i vattenbad. Jag gjorde så liten sats att jag struntade i den biten.
Lite tips:
* En mellanstark senap innehåller 60-70% gula senapsfrön och 30-40 % bruna senapsfrön
* Gula senapsfrön har en smak som liknar kål, den är snabb och vass, bruna senapsfrön har en smak av pepparrot, smaken kommer efter en liten stund och sitter kvar längre än den gula.
* Ju finare malda fröer desto starkare senap
* Senapsfrön ska inte kokas, då försvinner smaken och måste ersättas
* Om blandningen av senapsfrö och vatten får stå ett tag försvinner den starka smaken, ämnena i senapen är lättflyktiga. Man tillsätter vinäger eller ättika för att sänka pH -halten och då bevaras smakämnena.