Jag har länge funderat på att göra en gryta på viltskav (antingen ren eller hjort) och när jag fick tag i hjortkött till bra pris plockade jag fram receptet jag hade lagt som favorit. Receptet kommer från Receptfavoriter där Henrik Mattsson delar med sig av recept, en stor källa till inspiration att bläddra runt bland alla recept. Hjortskav är en smakrik gryta med smaker från hjortköttet, svampen, purjolöken, dijonsenapen och lingonsylten. Kombinationen av smaker blir helt underbar och den kan serveras med antingen potatismos, kokt potatis, råris, tagliatelle. Jag hade en del basmatiris hemma som kokades upp och passade perfekt till grytan, familjen fick själva välja antingen lingonsylt eller svartvinbärsgelé till efter egen smak.
240 gram hjortskav
150 gram kantareller eller annan matsvamp (vi använde champinjoner)
1 gul lök
20 cm purjolök
½ klyfta vitlök
2 dl grädde
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk ljus maizenaredning
½ tsk kinesisk soja
1 tsk dijonsenap
4 krossade enbär
½ msk vinbärsgelé
Lingon att garnera med
Skär svampen i grova bitar, skala och hacka lök och vitlök, skölj och strimla purjolöken. Stek svampen i en torr panna tills nästan all vätska försvunnit, tillsätt lite smör och brynt till ytan ett par minuter. Flytta över svampen till en gryta (jag använde gjutjärnsgryta) och sätt den på medelvärme. Häll i lök, vitlök och purjolök i grytan och låt det steka på medelvärme under tiden skaven steks. Bryn skaven i stekpannan med smör, dra isär köttet så det delar sig under stektiden. Häll i hjortskaven i grytan när den stekt färdigt tillsammans med vatten, buljongtärning, soja, dijonsenap, krossade enbär och vinbärsgelé, Låt koka ihop i några minuter innan grädden hälls i, koks upp igen och låt grytan småputtra tills tillbehören är färdiga. Rör i maizenaredning för att få till den konsistens på såsen du vill ha. Smaka av grytan med salt och peppar innan servering.