Nu börjar hösten göra sig påmind och idag gjorde jag en gryta som passade perfekt i dagens kyla. Det blev dels vad jag fått tag i för kött i kombination med vad som fanns i kylskåpet, så en rensa kylskåpet rätt. Jag hade tänkt ha i tomatpuré men det gick lika bra utan, smaksättningen kommer från fond, paprikapulver, purjolök, dijonsenap, lingonsylt och champinjoner. Allt får koka ihop med grädde för att få en helt magisk konsistens och smak.
1,2 kg fläsk karré
180 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 purjolök
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk fond
2 msk lingonsylt
1 msk dijonsenap
Halvera eller kvarta champinjonerna beroende på hur stora de är, stek de i en torr gjutjärnsgryta tills de lämnat så mycket vätska de kan. Under tiden hackas löken fint och karrén strimlas. Häll i lite smör i champinjonerna och häll i löken, sänk värmen och låt allt steka tills löken börjar bli lite genomskinlig. Plocka upp champinjoner och lök, häll i den strimlade karrén tillsamman med lite smör, höj värmen, smaksätt med lite paprikapulver och stek tills allt kött fått lite färg. Häll tillbaka champinjoner och lök tillsammans med strimlad purjolök, fond, crème fraiche och vispgrädde. Låt koka upp och häll sedan i dijonsenap och lingonsylt, låt rätten sjuda i 5-10 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med grönsallad och ris