Detta recept har jag fått av en kollega på jobbet, därav namnet på receptet. Han sa att det var det enda receptet på pizza man behöver och jag tänkte att jag var ju bara tvungen att testa det. När jag kollade ingredienserna och tillvägagångssättet kände jag igen det och jag visste att jag hade ett likande i min samling. Receptet kommer från Ankarsum och kallas av dem proffsdeg för pizza och jag skriver ner receptet som jag fick det av Ingemar. Degen var verkligen helt perfekt att använda och det var väldigt lätt att göra pizzorna med degen. Att jäsa den i rumstemperatur gör att degen blir klar på bara ett dygn och då kan man njuta av perfekt pizza utan att behöva sätta degen flera dagar innan.
1000 gram mjöl Tipo 00
660 gram iskallt vatten
0,3-0,4 gram jäst (liten torkad ärta)
28 gram salt
Häll vattnet i bunken och häll i jästen, rör om och låt jästen lösas upp i vattnet. Sätt på maskinen på låg hastighet och häll i mjölet tills degen är smidig att arbeta med och häll sedan i saltet. Kör maskinen i 2-3 minuter på låg hastighet så allt blandas, täck över bunken och låt degen vila i 20 minuter. Kär därefter maskinen på medelhastighet i 10-15 minuter, testa genom att dra i degen för att se om den är klar (man ska kunna se ett tydligt glutenfönster).
Lät degen jäsa över natten i rumstemperatur.
50-60 minuter innan du ska grädda pizzorna sätter du ugnen på 250-300° och samtidigt sätter du in pizzastenen. Häll ut en rejäl hög med durumvetemjöl på bakbordet, dela degen i 4 delar och lägg de i mjölhögen och vänd de en gång.
Börja arbeta degen med fingertopparna genom att trycka på degen rakt ner så att du plattar ut degen. Tryck inte ute på kanterna utan luften ska stanna i degkanterna, fyll pizzorna med det du vill ha på och tillaga de i ugnen i 2-3 minuter.