Jag har hittills bara gjort bostongurka av de frilandsgurkor jag har odlat och i helgen fick jag tag i lite fler och tänkte att jag kanske skulle testat göra något annat än bostongurka hela tiden. Jag kollade runt lite efter inlagd gurka och rätt fort hittade jag detta recept från Frida Skattberg som driver bloggen Fridas bakblogg. Det jag gillade lite extra var att lagen man häller på de skivade gurkorna ska inte kokas så det blir en härlig snabb inläggning av frilandsgurkor.
1 kg frilandsgurkor (eller som de kallas Västeråsgurkor)
1 dl dill
3 msk senapsfrö
2 ½ dl ättikssprit 12 %
4 ½ dl vatten
¾ dl salt – utan jod
4 ½ dl strösocker
Blanda ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke och rör om tills salt och socker har löst sig. Tvätta gurkorna ordentligt och skiva de i 2-3 mm tjocka skivor. Varva gurka med dill och senapsfrön i väl rengjorda glasburkar, slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda. Förslut locken och vänd upp och ned på burkarna en gång. Ställ de sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du provsmakar.
En oöppnad burk håller i ett år om den står svalt och mörkt, en öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.