Jitterbugg
Jitterbugg är en gammal klassisk mördegskaka med maräng, en kombination av knaprig mördeg och lite härligt seg maräng, Första gången jag testade kakan var på en Julmarknad på Fredriksdals museum i Helsingborg. När jag märkte hur god den var letade jag upp ett recept och hittade detta av min absoluta favorit Birgitta Rasmusson.
Uppdatering: Bakade en ny omgång idag och fick mycket bättre resultat, så ny bild till detta recept
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör
1 äggula
1 – 2 äggvitor
1 dl strösocker
Arbeta
samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg och lägg den i kylen i 30
minuter-
Vispa
vitorna till hårt skum och tillsätt socker under fortsatt vispning. Dela
mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel (16
x 30 cm). Bred ut hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två
rulltårtor.
Lägg de
på en skärbräda och ställ den kallt en stund, sätt ugnen på 175°. Skär i 1 cm
tjocka skivor, placera på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 12 – 15
minuter.