Såhär efter jul är det skönt att återgår till vanlig mat och fika, jag älskar julen och all den goda maten men min mage mår inte riktigt väl av all den feta maten man äter. Idag blev det potatismos och panerad fisk till middag och nu på kvällen blev det en härlig smulpaj med hallon och jordgubbar som vi plockade i somras. Härligt frisk, söt och syrlig på samma gång och perfekt med en kall vaniljsås till. Detta är en standard smulpaj på havregryn som kan varieras och ändras efter eget behag och receptet kommer från min mamma.

100 gram kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ krm salt

Frysta hallon och jordgubbar så det täcker botten på en pajform
Potatismjöl

Sätt ugnen på 200°, tärna smöret i små kuber och häll de i en bunke. Häll i övriga ingredienser till smuldegen och blanda med fingrarna till en smulig massa.

Häll ut jordgubbar och hallon i formen, bred ut de till ett jämt lager och sikta över lite potatismjöl (för att suga upp den extra vätskan från de frysta bären). Häll på degen och fördela den över hela formen, grädda pajen mitt i ugnen i 20 – 25 minuter (tills den fått en ljusbrun färg och det bubblar om fyllningen)