En kaka med färska jordgubbar som är kladdig i mitten och har knapriga kanter låter som en efterrätt helt i min smak. Resultatet blev lite som en kladdkaka i konsistensen med smak som påminde om kola, nästa gång kommer jag att blanda ut jordgubbarna med hallon då den blev lite i sötaste laget. Receptet kommer från sidan receptfavoriter.se som drivs av kocken och matskribenten Henrik Mattsson.
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20-25 jordgubbar
75 gram kallt smör
2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till jordgubbarna.
Sätt ugnen på 175°, vispa ägg och socker fluffigt. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker av valfri sort. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa sedan ner det i äggblandningen.
Spänn ett bakplåtspapper i botten av en springform, fördela och smeta ut smeten i botten. Häll på och fördela jordgubbarna jämnt över smeten och tryck ner de lite, Hyvla över smör med en osthyvel och lägg de på toppen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, ta ut den och låt den svalna något. Ta loss kanten och skär upp kakan inför serveringen.