Vi plockar jordgubbar lite då och då under sommaren för att både äta nu men även frysa in och sylta med. Jag har en jordgubbssylt här sedan innan men jag tycker den blev lite för söt i smaken och inte ens barnen gillade den. Jag har en längre tid letat efter något annat recept att testa men med mindre socker vilket visade sig vara svårt. Jag hittade dock detta på Allt om mat med både citronsaft och vaniljstång i som jag bara var tvungen att testa. Lite mer vuxen smak med toner av citron och vanilj, döm av min förvåning när barnen med gillade denna framför köpesylt.

2 liter jordgubbar
1 vaniljstång
2 citroner (saften)
8 dl strösocker

Snoppa jordgubbarna och dela de i mindre bitar, dela vaniljstången och blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull. Låt allt gärna stå framme i rumstemperatur ett par timmar (gärna över natten) tills sockret smält och jordgubbarna har börjat safta sig.
Koka sylten i 30 minuter eller tills den nått 105°, häll över på väl rengjorda värmda burkar och skruva på locket, sylten bör förvaras svalt.