Tredje advent idag och nedräkningen till julledighet går in på andra halvan, då passar jag på att plocka fram detta receptet som jag hittade på Kungsörnens hemsida. Det som lockade var att ha julmust som degvätska istället för vatten eller mjölk, jag ändrade till kall degvätska som jag brukar göra och ändrar i receptet nedan enligt det. Frallorna får följa med till frukosten på jobbet då jag är den enda i familjen som gillar julmust, doften som spreds i lägenheten när degen gjordes var helt underbar.
50 gram jäst
2 flaskor (á 33 cl) julmust
1 dl matolja
2 tsk salt
250 gram rågsikt
650 gram vetemjöl
Öppna flaskorna med julmust och häll de i degbunken, låt det skumma färdigt innan jästen smulas ner i julmusten. Rör om så all jäst löser sig och tillsätt sedan matolja, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller i maskin i 5 minuter, häll i saltet och eventuellt lite mer vetemjöl om degen inte släpper från kanterna. Fortsätt knåda ytterligare 5 minuter innan bunken täcks med bakduk eller plastfolie och degen får jäsa till dubbel storlek.
Ta upp och knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela degen i lagom stora bitar (i receptet 25, jag delade i 20 bitar) som formas till släta runda bollar. Lägg de på plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 225°, täck frallorna med bakduk och låt de jäsa i 20 minuter.
Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter, låt de kallna på galler under bakduk.