DE senaste åren har vi gjort julköttbullar som innehållit ansjovis, vitlök och rosmarin men i år ville jag testa en ny variant, en med fokus på de smaker som vi kopplar till julen. Jag letade länge och väl innan jag hittade ett recept som lockade och till slut hittade jag detta från Alexander lagar mat. Här kombineras senap med nejlika, kryddpeppar och cayennepeppar till en underbara smak som verkligen passar till julbordet. Jag provade att göra köttbullarna idag, jag valde dock att steka de i ugnen då jag samtidigt gjorde dopp i grytan med alla dess tillbehör. Familjen provsmakade och gav tumme upp.
1 kg blandfärs eller lammfärs
1 gul lök
1 dl ströbröd
2 ägg
2 msk senap (grov skånsk)
1 tsk kryddpeppar
½ tsk nejlika (mald)
1 tsk salt
½ tsk bikarbonat
1 kryddmått cayennepeppar
Ta fram en stor skål och börja med att finhacka löken, lägg i blandfärs, lök och ströbröd i skålen.
Blanda samman senap, ägg, kryddpeppar, nejlika, salt, bikarbonat och cayennepeppar i en liten skål. Häll sedan blandningen över färsen i den stora skålen. Mixa runt och låt stå i minst 20-30 minuter. Detta ger extra mycket smak.
Forma färsen till köttbullar i önskad storlek. Cirka 1 matsked färs per köttbulle är en klassisk storlek. Värm upp en stekpanna och låt pannan bli varm innan du lägger på köttbullarna. Stek inte för många åt gången, utan låt det finnas utrymme för att skaka om köttbullarna så att de får en fin och rund form.
Ta 1 msk olivolja och en klick smör i pannan så att köttbullarna inte bränner fast. Stek på medelhög värme tills du får en fin yta på båda sidor. Sänk sedan värmen något och tillsätt en till klick smör. Skaka om köttbullarna genom att föra stekpannan fram och tillbaka i luften med jämna mellanrum tills de är färdiga.
Jag placerade köttbullarna på en insmord ugnsform och körde de på 200° i först 15 minuter, tog ut formen och vände på köttbullarna. Ändrade till grill och körde på samma värme i 15 minuter till.