Det var dags att fylla på brödlådan och då barnen inte äter speciellt mycket bröd numera fick jag välja helt fritt. Valet föll på rosenbröd som bakade på kall degvätska för att maximera smaken, receptet hittade jag på köket.se. Jag valde att baka på vetemjöl special då jag tycker det blir mycket mjukare och saftigare bröd om man väljer det istället för vanligt vetemjöl. Barnen hjälpte till och runddrev degbitarna till frallor och det visade sig senare att de ville testa dessa frallor till kvällsmat. Resultatet blev att de tog fler frallor istället för att be om rostbröd till kvällsmat.

50 gram jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
2 msk rapsolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
1 ägg
Vallmofrön

Smula jästen i en degbunke, rör ut den med mjölken och arbeta in olja och så mycket mjöl att det blir en smidig, inte för hård deg. Knåda ett par minuter och häll sedan i saltet och fortsätt knåda ett par minuter, täck med plastfilm och jäs tills degen har dubblat i storlek.

Knåda degen på lätt mjölat underlag. Forma runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i cirka 20 minuter.

Värm ugnen till 250°, klipp ett kryss på ovansidan av bullarna. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.