Underbara hembakade kanelbullar är perfekt att ha redo i frysen om det är någon som kommer på besök, bara att värma och de är lika goda som om de var nybakade och direkt från ugnen. Formen kan man variera precis hur man vill, här på bilden har jag gjort knutar istället för de vanliga snäckorna.

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Vanlig jäsning
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm vätskan till den är fingervarm (37°).
Smula ner jästen i matberedaren, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vätskan samt socker, salt och kardemumma.
Tillsätt det mesta av mjölet (precis så degen släpper från kanterna) och spara resten till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt i fem minuter, degen ska vara aningen kladdig då blir bullarna inte torra.
Låt degen jäsa under en fuktig bakduk i ca 30 minuter (till dubbel storlek)

Kalljästa
Smula ner jästen i matberedaren, häll över lite mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av mjölken, rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Tillsätt det mesta av mjölet (precis så degen släpper från kanterna) och spara resten till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt i fem minuter, degen ska vara aningen kladdig då blir bullarna inte torra.
Låt degen jäsa under en fuktig bakduk i 2 timmar (till dubbel storlek)

Båda
Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela den i fyra delar och kavla ut degen till en rektangel. Försök få degen 0,5cm tjock så det blir många lager i bullen
Bred rikligt med smör på och strö sedan strösocker och kanel över. Rulla ihop den till en rulle.
Skär rullen i ca 2 cm tjocka delar (viktigast är att alla är lika tjocka så de blir färdiga samtidigt i ugnen) och lägg de på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt de jäsa under bakduk i 40 minuter, sätt ugnen på 250° och pensla bullarna med ägg och stör över pärlsocker

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6 minuter (tills de fått fin färg), låt de svalna på galler under bakduk