Efter en dag med långa möten på jobbet kändes det som en paj skulle sitta bra till kvällsfikat. Vi hade ingen frukt hemma och den som fanns kvar i butiken var inte inspirerande, det fick bli plan b. Sommarens jordgubbar och blåbär plockades fram ur frysen för att bli paj, då saknades bara ett recept att använda. Camilla Hamid som driver My kitchen stories har massvis med läckra recept och detta på knäckig blåbärspaj hittade jag hos henne. Jag hade inte så mycket blåbär kvar som behövdes så det blev hälften blåbär och hälften jordgubbar istället.
500 gram frysta eller färska blåbär
½ dl syltsocker
2-3 msk potatismjöl eller majsstärkelse
175 gram smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175° (över och undervärme), blanda ihop bären, syltsocker och potatismjöl i en bunke och häll de sedan i en pajform. Blanda strösocker, havregryn, salt, bakpulver och vetemjöl i en bunke. smält smöret i en kastrull och blanda sedan er det och sirapen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på bären. Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över bären.
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.