Sega kolakakor med lite ingefära i gör att de lyfter till en helt ny nivå och bli en naturlig del på julens kakbord. Lite starkare i smaken, men passar oerhört bra till ett gott mörkrostat kaffe.
2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk ingefära
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 gram smör
Sätt ugnen på 200° och blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Ringla i sirapen, lägg i smöret skuret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen och dela den i tre lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en ca 40 cm lång rulle. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och tryck till de med en gaffel eller handen.
Grädda
mitt i ugnen ca 10 minuter (tills de fått fin färg)
Låt kakorna svalna något på plåten innan de skärs i sneda bitar