Lättlagade och väldigt välsmakande köttfärsbiffar som serveras med en sås som görs på grädde och färskost. Jag hittade inte den smaksatta färskosten som är med i receptet så jag kryddade såsen istället med paprikapulver, fond, vitpeppar och salt till en bra smak. Receptet kommer från Zeinas kitchen och till biffarna serverades klyftpotatis. I kommentarerna var det någon som hade gjort gjort biffarna på älgkött och färskost smaksatt med kantarell som verkligen lockar, den varianten kommer att provas till hösten när vi har älgfärs.
200 gram färskost, smaksatt med soltorkade tomater
2 dl grädde (alternativt crème fraiche)
500 gram köttfärs
1 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 ägg
1 lök
2 msk finhackad basilika
Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills löken får färg, ställ åt sidan och låt kallna.
Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Tillsätt sedan stekt lök, ägg, basilika och köttfärsen, blanda ordentligt och låt stå i 15 min.
Fukta händerna och forma biffar, hetta upp en rejäl klick smör och lite olja, stek biffarna på hög värme tills de får färg (cirka 3 minuter på varje sida). Ta ur från stekpannan och ställ åt sidan, i samma stekpanna som du har stekt biffarna i (tvätta inte ur den) tillsätter du färskost och grädde. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda långsamt i ca 5 min, vänd i biffarna och låt dem få puttra med i såsen i ca 5-6 min.
Jag gjorde dubbel sats och kunde inte få plats med biffarna i såsen, jag tillagade de färdigt i ugnen under tiden som såsen kokade ihop.