Idag var det dags att frosta av frysen och då passade jag på att använda kött från frysen för att få rotation på det som ligger där. Jag tog ett tillplattat paket färs som jag trodde var blandfärs men det var kycklingfärs, så rätten gjordes med den färsen istället. Jag skulle kunna tro att vilken färs som helst fungerar bra i detta fallet, receptet kommer från A bite of Bitting, en blogg jag hittade för ett tag sedan och har sparat en del recept som ska provas framöver. Just detta receptet ska ha kommit till i vredesmod då pannbiffarna inte ville gå ihop och köttfärsen stektes upphacka med lite champinjoner och resultatet blev väldigt lyckat. Jag kan bara säga prova detta receptet, hur gott som helst.
500 gram blandfärs (jag tog fel och tinade kycklingfärs som jag använde istället)
150 gram champinjoner (hela familjen gillar champinjoner så jag ökade på här)
2 gula lökar
2 msk kalvfond
1 ägg
2 msk Worcestersås
4 dl grädde
3 msk mjöl
1 dl mjölk
½ paket bacon
Vinbärsgelé
Hacka upp en gul lök och fräs med en klick smör. låt löken gå på ganska svag värme i 10 – 15 minuter. Låt svalna något, lägg sedan färsen i en bunke och salta och peppra ordentligt. Häll i den stekta löken och gå i med lite worcestersås och kalvfond. Knäck i ett ägg och gå i med en skvätt grädde. Blanda runt väl och hetta upp en panna med lite olja och smör. I med färsen och hacka upp den med en stekspade, hacka upp lite champinjoner och låt dem fräsa med. Stek färsen tills den är klar. Lägg över i en form och håll varmt. Skölj ej ur pannan.
Hacka sedan upp en gul lök, grovt, skär även upp lite bacon och fräs i samma panna som färsen stektes i. Fräs i smör och olja, stek på ganska hög värme tills löken och baconet börjar få färg. Pudra sedan över någon matsked mjöl, fräs runt en stund och gå sedan i med grädden och mjölk. Salta peppra, i med en skvätt kalvfond. Låt såsen puttra en stund, gå sedan i med en rejäl klick vinbärsgelé och låt såsen puttra till önskad konsistens.
Koka potatis och servera med klassiska tillbehör, såsom inlagd gurka och rårörda lingon. Smaklig måltid!