En av de saker som vi ofta lagar är rätter med köttfärs, sedan försöker vi variera så det inte alltid blir blandfärs utan mer och mer så lagar vi mat på kyckling och kalkonfärs. Här är ett recept jag hittade för ett bra tag sedan på Niiinis kitchenlife som jag har haft i beredskap. Idag efter vi kom hem från en handlingstur kändes det som det kunde bli bra med något lättlagat, perfekt då med en rätt som tillagas nästan enbart i ugnsformen man serverar rätten i.
500 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
Salt och peppar
Cirka 1 dl vatten
1 kg potatis (fast)
200 gram riven ost
Cirka 3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225°, stek köttfärsen runtom i lite olivolja, hacka lök och vitlök i mindre bitar och fräs tillsammans med färsen. Blanda i kalvfond, balsamvinäger, timjan, paprikapulver och cayennepeppar. rör om och smaka av med salt och peppar, häll i vatten och låt färsen småputtra i några minuter.
Skala potatisen och skiva de antingen för hand eller i maskin, ta fram en ugnsfast form, häll olivolja i botten som sedan fördelas ut över hela formen. Fördela ut potatisskivorna i botten sedan ett lager med köttfärsröran, varva därefter och avsluta med ett lager potatis som skärs i mindre stänger. Häll över grädden och grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Ta ut formen, häll på den rivna osten och låt sedan köttfärslådan gräddas i ytterligare minuter.