Pasta, kyckling, svamp och ost i såsen, det kan verkligen inte bli bättre en söndag när solen skiner och våren är på väg. Här lagas allt i gjutjärnsgrytan och det sista som sker är pastan blandas i tillsammans med osten för att få en väldigt smakrik sås. Receptet hittade jag i bloggen Zeinas kitchen där jag genom åren hittat många bra recept. Jag hade ingen gräddfil hemma som hon använde i såsen utan gjorde som vanligt såsen med crème fraiche istället.
Cirka 600 gram kycklingfilé
400 gram svamp (blanda gärna olika sorter)
100 gram riven ost (gärna cheddarost)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 msk japansk soja
5 dl grädde
2 dl gräddfil (jag valde istället crème fraiche)
Börja med att hacka löken i små tärningar, vitlöken hackas fint och kycklingfiléerna i bitar. Putsa och skiva svampen, hetta upp en helt torr stekpanna (eller gjutjärnsgryta) och stek svampen på hög värme tills den slutar vätska sig. Lägg svampen åt sidan och i samma stekpanna häller du olja som du steker läk och vitlök i tills löken mjuknar. Häll i kycklingbitarna och stek under omrörning tills kycklingen får färg, vänd i vetemjöl och stek lite till. Tillsätt svampen, grädde, gräddfil, soja, salt, peppar och blanda. Låt såsen puttra utan lock i ca 15 min. Koka under tiden pastan.
Koka pastan al dente och lyft över pastan till såsen och häll sedan i den rivna osten.
Blanda och servera! Toppa gärna med parmesanost och färsk basilika vid servering.