Detta bröd är barnens favorit på förskolan, vi har sådan tur att den förskola vi har våra barn i har en egen kock som lagar all mat från grunden och bakar med jämna mellanrum underbara bröd till frukost och mellanmål. Resultatet blev ett gott, lätt och smakrikt bröd som jag kommer att fortsätta baka framöver. Kocken på förskolan heter Stefan Petersson och här visar han lite av sina alster.
50 gram jäst
6 dl kallt vatten
3 dl havregryn
½ msk kummin
1 dl rapsolja
1 dl sirap
4 dl vetemjöl
500 gram Manitoba cream
2 tsk salt
Blanda jäst och vatten tills jästen är upplöst, tillsätt havregryn och kummin och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt olja, sirap och mjöl och kör i maskinen i 5 minuter. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 8 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, pensla brödformarna med smör och strö i lite sesamfrö (behöver inte täcka formen). Ta upp och forma degen till två limpor på ett mjölat bakbord och lägg de i formarna. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 – 45 minuter.
Sätt ugnen på 200° varmluft och grädda de i cirka 22 minuter.