Ris, kyckling och kryddig tomatsås som allt blandas i samma gryta för att tillagas i ugnen, det kan inte bli en bättre söndagsmiddag. Dessutom smakade den oerhört gott och kycklingen blev så där perfekt genomlagad och väldigt välsmakande. Receptet hittade jag hos Zeina Mourtada och hennes Zeinas kitchen, en blogg jag ofta besöker både för recept men även för ren inspiration. Barnen var lite misstänksamma då det inte var vitt ris men fick de bara smaka så blev det tumme upp även från dem. Jag hade inga kycklingklubbor utan gjorde rätten på kycklingfilé istället.
4 kycklingklubbor (jag använde kycklingfilé istället)
6 dl ris
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1 msk tomatpuré
Ca 6-8 dl hett vatten
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
Skölj riset och lägg i en rymlig skål med ljummet vatten och låt stå i 30 min, sila sedan av. Under tiden riset står i blöt kan du förbereda kycklingen. Sätt ugnen på 200 °, krydda kycklingen med salt och peppar, hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen runt om tills den får färg och blir genomstekt (cirka 15 min). Ta upp kycklingen ur stekpannan och lägg den åt sidan. I samma stekpanna som du stekt kycklingen lägger du en stor klick smör och lite mer olja om det behövs. Hacka lök, vitlök och paprika, fräs dom i stekpannan tills de får färg. Vänd i det avrunna riset tillsammans med alla kryddor och krossad tomat och blanda sedan i kycklingen. Om det är för trångt i stekpannan kan du lägga riset i en ugnsform istället (jag använde min gjutjärnsgryta). Lös upp buljongtärningarna i hett vatten med tomatpurén, häll vattnet över riset (vattnet ska täcka riset med ca 1 cm).
Täck riset med folie eller ett lock och baka sedan mitt i ugnen i ca 20-25 min. Tillagningstiden kan variera beroende på riset du har använt. Öppna upp folien efter 20-25 min och smaka av riset. Känns det för torrt kan du tillsätta lite mer vätska, är det för mycket vätska kan du ta bort folien och baka riset några minuter till.