Söndag och farsdag, då får det bli lite lyxigare middag med massvis med smak och gärna som hela familjen gillar. Kycklingen och grönsakerna lagas tillsammans och av skyn gör man såsen, lätt och enkelt men med så mycket god smak. I receptet serveras kycklingen med kokt potatis men jag föredrar att göra annan sorts potatis så det blev klyftad ugnsstekt potatis. Receptet hittade jag på recept.se, en sida jag det senaste har hittat mycket inspiration till min matlagning.
1 hel kyckling
2 msk mjukt smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk herbes de Provence
5 vitlöksklyftor
5 röda steklökar eller vanlig steklök
2 schalottenlökar
500 gram morötter
Sås
4 dl sky och vatten
1 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
1 ½ msk majsstärkelse
3 msk vatten
250 gram broccoli
Sätt ugnen på 225°, mosa samman smör, salt, peppar och örter. Massera in blandningen runtom hela kycklingen och glöm inte försöka få in lite under skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form, lagom stor så att grönsakerna får plats runtom. Skala lökar och morötter, skär morötterna i grova bitar. Fördela alltsammans runt kycklingen. Ringla över olja och blanda runt lite med salt och peppar.
Stek kycklingen i mitten av ugnen så den får fin yta, cirka 25 minuter. Ös lite med sky och sänk värmen till 150°. Låt sedan kycklingen steka färdigt i nedre delen av ugnen i cirka 1 – 1 ½ timme. Ös med skyn någon gång, kontrollera så kycklingen är helt klar innan den tas ut från ugnen.
Lyft undan kycklingen och sila av buljongen ner i en måttkanna, fyll på med vatten så det blir 4 dl vätska och häll över i en kastrull. Lägg tillbaka kycklingen i formen med grönsakerna och täck med folie,
Häll i grädde och soja i kastrullen, låt koka upp och red sedan såsen med majsstärkelse utvispad i lite kall vätska. Låt såsen sjuda några minuter och smaka sedan av den med salt, peppar och socker.
Förväll broccolibuketterna och låt de rinna av, lägg de runt kycklingen i formen och dekorera med timjankvistar.