Lasagne äter vi lite då och då, det är en av rätterna barnen gillar så vi borde laga det oftare.Ett tag har jag ”fuskat” och använt béchamelsås färdig på tetra-pack när jag har gjort lasagne, men nu tänkte jag fixa den från grunden igen. Receptet hittade jag på köket.se och det kommer från Jenny Warsén som driver Jennys matblogg. Anledningen till att detta blir en de luxe variant är att osten varvas inne i lasagnen och ligger inte bara på toppen.
10-12 färska lasagneplattor
600 gram blandfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
400 gram krossade tomater (eller passerade tomater)
½ dl chilisås
3 dl riven mozzarellaost
Färsk oregano
100 gram smör
1 dl vetemjöl
4 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
¼ krm riven muskot
Sätt ugnen på 200°, riv löken och finhacka vitlöken, hetta upp en stekpanna med smör och stek färs, lök och vitlök. Finfördela färsen hela tiden och se till att den blir genomstekt. Blanda ner tomater, chilisås och smaka v med alt och peppar. Låt alltsammans sjuda medan du gör béchamelsåsen.
Smält smöret i kastrullen, vispa ner mjölet och tillsätt mjölk och grädde under fortsatt vispning så det inte blir klumpar. Krydda med muskot, salt och peppar, låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
Ringla lite olivolja i en ugnsform, täck botten med béchamelsås och sedan lasagneplattor. Varva sedan sås, köttfärsröra, riven ost och lasagneplattor tills allt går åt. Se till att avsluta med sås och riven ost.
Grädda lasagnen i 20 minuter, eller tills osten fått vacker färg.